Amerika, 1. nap: egy kis földrajzlecke

20180222_170426_HDR_Oslo_B787.jpg

A mai nappal kezdetét vette az amerikai látogatásom. Az Úr kegyelméből a következő három hetet az Egyesült Államokban tölthete, ahol Isten utat nyitott egyházunk számára több gyülekezet és református kiadó és szervezet előtt. A további bejegyzésekben az út tapasztalatairől és (lelki) élményeiről  szeretnék itt beszámolni.

A mai, első nap tulajdonképpen csak az utazásról szólt, bár az némileg rendhagyó volt. Ugyanis Oslo-n keresztül repültem New Yorkba. Még érdekesebb, ha az útvonalamra vettek egy pillantást:

Meglepő, nem? Miért nem “egyenesen” megy a gép? Persze tudom, hogy általános iskolai földrajzismerettel ebben semmi meglepőnek nem kellene lennie, de valahogy mégis újdönsült erővel hatott, hogy a jól ismert térképeink mennyire torzítják a gömb alakú földet a könnyebb ábrázolhatóság kedvéért. Hiszen ez a válasz: a fenti útvonal tényleg a leggyorsabb, mert ez az (majdnem) egyenes Oslóból New Yorkba. Házi feladtként ki-ki vegyen elő egy földgömböt, és ellenőrizze le. (Miután pedig leellenőrizte, megnézheti ezt a videót vagy ezt a cikket, ahol ugyanezt mondják el (angolul).) Vagyis nem minden pont úgy igaz, ahogy azt a szemeinkkel látjuk (ezt bátran alkalmazhatjuk átvitt értelemben is). Ez volt a mai földrajzlecke. 🙂

Mindennek annyi kedvező hatása volt az utamra, hogy így Izland és Grönland felett is átrepülhettem. Ha ezt valaki pár hónapja (vagy akár hete) mondta volna nekem, biztosan kikacagtam volna. Úgy tűnik, mégis igaz a mondás, hogy jó(?) pap is holtig tanul. 🙂

Zárásként még pár képet beszúrtam ide, különösen a Balajcza fiúk (és akik még szeretik a repülőket) kedvéért. (Akit érdekel: Osloba Boeing 737-800-sal, onnan 787-9 Dreamlinerrel repültem. Ez utóbbi gép látszik a bejegyzés elején is.)

 

One thought on “Amerika, 1. nap: egy kis földrajzlecke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s