Amerika, 8. nap: Lelkes lelkészek

kA mai napom nagy része a Woodruff Road-i gyülekezet két lelkészével, Scottyval és Dannel telt. Scotty a gyülekezet családokkal és fiatalokkal foglalkozó lelkésze, de emellett kiváló lelkigondozó is. Vele az áprilisi konferencia részleteit beszéltük át, majd igyekeztem képet nyerni arról, hogy az ő gyülekezetének fiataljai és egyedülállói milyen kérdésekkel, nehézségekkel küszködnek. Nyilván Amerikának ezen a részén (amelyet az ún. Biblia-övnek is szoktak hívni a keresztyének magas számára vonatkozó utalással) a helyzet más, mint nálunk. Csak érzékeltetésképpen: elmentünk ebédelni Scottyval, és épp vártuk, hogy sorra kerülünk, amikor az egyik asztalnál egy idős házaspárt láttam, ahogyan összedugják a fejüket – az ebéd előtt imádkoztak! Vagy lent látni fogtok képeket egy keresztyén iskoláról, ahová 1.100 diák jár – mindannyiukat odaadó, hitvalló tanárok tanítják. A keresztyének aránya sokkal magasabb, mint nálunk, mint ahogy a jó, krisztusközpontú gyülekezetek száma is. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel a társkeresés problémái meg vannak oldva, hiszen minden keresztyén fiú vagy lány könnyen talál párt magának. Ám ez azért nem fedi a valóságot. Scotty és Dan is sorolta az eseteket szerencsétlen udvarlásokról, sikertelen házasságokról, éretlen férfiakról vagy nőkről, egyedül maradó keresztyénekről. Úgy tűnik, hogy a társtalálás és boldog együttélés ott sem triviális.

Volt pár érdekes gondolat, ami megmaradt bennem a beszélgetésünk során. Az egyik, ahogyan próbálják elősegíteni a fiatalok közti ismerkedést. Amikor Scotty gyerekei ellenkező neműekkel ismerkedtek, eleinte nagyon világossá tették előttük, hogy egyszerűen beszélgessenek, ismerkedjenek a másikkal, de ez nem a nagy szerelem ideje. Hanem tartsák mindvégig tiszteletben a másik személyét, érzéseit, tisztaságát, hogy a szemébe tudjanak nézni akkor is, ha évek múlta más férje vagy felesége lesz.

A másik dolog, hogy mennyire hangsúlyozták az érettségének és az apa (vagy annak hiányában a lelkész) szerepének fontosságát. Dan később említett egy esetet, amikor az egyik lelkész lányának szeretett volna egy fiú udvarolni. Az édesapa megkérdezte a gyülekezetet, ahonnan jött, hogy mit tudnak a fiúról, és a válasz sajnos egyáltalán nem volt pozitív. Az apa mindezek után áthívta a fiút magához ebédre, és elmondta neki, hogy a hallottak alapján sajnos a fiú megbízhatósága megkérdőjelezhető, tehát udvarlásról szó sem lehet. Viszont szívesen találkozik vele, és segít neki abban, hogy ezt a megbízhatóságot helyreállítsák, és ha megfelelő idő eltelik, akkor már lehet szó az udvarlásról. Mesélt egy másik történetet is, amikor egy háromszor elvált férfi udvarolt egy nőnek a gyülekezetből. Bár figyelmeztették a nőt a veszélyre, ő nem akart hallgatni a tanácsra. A házasságuk sajnos két hétig tartott… Mindezek erősítették bennem azt a meggyőződést, hogy odafigyelni az ismerkedésre lelkészként vagy apaként nem “betolakodás” vagy az uralkodni vágyás kifejezése, hanem szerető gondoskodás, hogy a házasság előtt álló életének legnagyobb döntését valóban jól, Isten népe által is támogatva hozhassa meg.

Dannel aztán beszéltünk még a hitvédelemről is. A gyülekezetben az ő kijelölt területe a lelkigondozás és pásztorolás, de nagyon nagy koponya a keresztyén világnézet és hitvédelem terén is. Egy bő másfél órás, nagyon sűrű alkalomban igyekezett összefoglalni a most készülő könyvének fő gondolatait. A fő mondanivaló az, hogy szeretné, ha a keresztyének látnák, hogy a Biblián alapuló világnézet mennyire koherens, és az egyedüli logikus választ adja a tények értelmezésére. Vagyis bátorítani akar minket, hogy ne féljünk vagy bizonytalanodjunk el, amikor ezt minden oldalról támadják. Remélhetőleg jövőre ő is átjönne, és egy konferencián beszélne az egységes keresztyén világnézetről. Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos és megerősítő, ha az élet történéseit nem csupán mint egy-egy eseményt szemléljük, hanem egy keretben látjuk. A hitvédelem valahogyan ezt a keretet igyekszik adni, mintegy kulcsot a körülöttünk lévő világ értelmezéséhez. (Természetesen mindenkinek van valamilyen világnézete. A nagy kérdés az, hogy melyik mennyire koherens a világgal és a Szentírással.)

Délelőtt tettünk egy sétát a környékükön, készítettem fényképeket, ezeket látjátok lent. Eszméletlen, hogy milyen óriási házakat építenek az emberek! És ezekben általában egy házaspár lakik… Valamint láttok még néhány képet arról a keresztyén iskoláról, amiről fent beszéltem. A videó pedig a Scottyék kertje mögött folyó patakot mutatja, ami a sok eső miatt most igencsak erőre kapott.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s