Amerika, 13. nap: Tenger(ny)i kaland

Nem húzom az időt hosszas bevezetéssel. A mai napom nagy élménye ez volt:

20180306_145323.jpg

Az Atlanti-óceán! Életemben először jártam óceánnál.

De hogy kerültem ide? Ismét csak tovább folytatódott az Úr különleges gondviselésének sorozata. Davidéknek van egy nyaralójuk Dél-Karolina egy különleges vidékén, az Edisto szigeten. Az Atlanti-óceánba ömlő folyók egy valóságos szigetet hoznak itt létre, sőt nem is csak egyet. Ha megnézitek a térképen, azt látjátok, hogy a folyók több apró kis szigetecskére szabdalják a területet. Davidék háza az egyik ilyen kis szigeten van, mintegy húsz másik házzal együtt, öt percre az óceán partjától. Minő véletlen, hogy Edisto útbaesik Floridába menet, ahová a Ligonier konferencia miatt megyünk. Davidék különleges, szerető vendéglátása abban is megnyilvánult, hogy egy nappal hamarabb elindultunk a konferenciára, hogy tölthessünk egy kis időt az óceán partján. Különben újra és újra ledöbbenek azon, hogy ezek az emberek, akik számára ismeretlen voltam ezelőtt, befogadtak több mint két hétre az otthonukba. És nemcsak szállást adtak, hanem megosztották velem kocsijukat, nyaralójukat, szívüket – életüket. Csupán azért, mert Krisztus vére összeköt bennünket.

De vissza Edistohoz. Jó négyórás autóút ez Greenvilletől, így miután reggeli munkámat befejeztem, elindultunk, és kora délután érkeztünk meg. Bár ez még ugyanahhoz az államhoz tartozik, mint Greenville (Dél-Karolina), mintha legalább négy országgal arrébb lennénk. (Talán ezt is nehéz felfognunk nekünk, európaiaknak, hogy igaz, hogy az Egyesült Államok egy ország, de olyan hatalmas, és klímában is annyira változatos a forró sivatagtól a sarkvidéki hidegig, hogy bátran kezelhetjük ötven különböző országként.) Az illat, ami megcsapta az orromat, miután az autóból kiszálltunk, a mediterrán országokra emlékeztet. A fülemet érő zajokba azonban egzotikus állathangok is vegyültek már. Az állatvilág nagyon változatos királygémet és apró tengeri madarakat is láttunk, de azért a legdöbbenetesebb az volt, amikor nem sokkal naplemente előtt egy szarvascsalád jelent meg Davidék kertjében, és nem sietve, kényelmesen megvacsoráztak.

Mint ahogy a képeken látni fogjátok, az óceánpart nem szokványos, véges-végig kagylókkal van borítva. Éppen ezért, mezítláb szó szerint életveszélyes itt közlekedni. Viszont cserébe kagylókból sosincs hiány. Mindenféle alakú, színű, nagyságú kagylóból milliónyi áll rendelkezésre. Tenger nélküli országból jövő egyszerú emberként minden utamba eső kagylót fel akartam szedni az elején. Vickie a zsákmányaimat megszemlélve csak legyintett, és annyit mondott: “Hagyd csak, lesz ennél sokkal szebb is.” És úgy is lett.

A holnapi napon folytatjuk utunkat Floridába, ahol a Ligonier éves konferenciáján veszünk részt. Az évek során a Ligonier Ministries lett az a szervezet, amelyik a református hitet a legszélesebb körben terjeszti olyan híres tanítók által, mint R. C. Sproul, Sinclair Ferguson vagy John MacArthur. Isten kegyelméből lehetőségünk lesz leülni a Ligonier képviselőivel, hogy egy jövőbeli együttműködés lehetőségeiről beszélgethessünk. Mindezek közben a másik Carl barátom, Carl Dobrowolski is nagyon aktív volt, ő egy másik kálvinista szervezet képviselőivel hozott össze egy találkozót. Mindeddig Isten csodálatosan egyengette az utamat, hiszem, hogy a jövőben is fogja. Köszönöm az imádságaitokat.

Ma sok videót készített. Ez az Edisto-sziget belső részének élővilága, a virginiai örökzöld tölggyel és még más növényekkel és állathangokkal. Ez és ez az óceánról készült. Ez pedig Davidék házából való kilátás az Edisto-szigetre.

A képek is többnyire magukért beszélnek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s