Amerika, 19. nap: Ismeretlen ismerősök

Micsoda nap! Talán most éreztem először, hogy fejben teljesen elfáradtam. Zsúfolt napok és fizikai fáradtság volt eddig is, de ez a mai nap minden eddigit felülmúlt. Ma volt a Greenville-i Teológiai Konferencia első napja, és igen sűrűre sikeredett. De kezdjük az elején!

Kora reggel a teológia elnökével, Dr. Pipa-val találkoztam. Dr. Pipa a legelismertebb élő református kutatók és előadók közé tartozik, lényegében ő hozta fel a Greenville-i Teológiát a jelenlegi nívós szintre. (A nevével való viccelődés nem is áll messze a valóságtól. Szlovák származású, és a neve ugyanazt jelenti, amit mi gondolnánk: pipát. Viccelődött, hogy amikor Magyarországon járt, a Fővám tér környékén még egy utcát is neveztek el róla. 🙂 ) Arról beszélgettünk, hogyan tudna a teológia segíteni az egyházunknak a jövő lelkészeinek képzésében, és a jelenleg futó teológiai programunk fejlesztésében. Nagyon támogató és nyitott volt, valószínű, hogy egy-két lelkész számára lenne lehetőség távoktatásban itt tanulni. Miközben beszélgettünk, bemutatott a szobájában lévő barátjának, akivel Afrikában ismerkedett meg, és kötöttek élethosszig tartó barátságot. (A két képből azt hiszem, ki lehet találni, hogy miről van szó. 🙂 )

Ezután sikerült pár professzorral is beszélnem, majd kezdetét vette a konferencia. Öt előadás volt a mai napon, és mivel ez mégis csak teológiai konferencia volt, repkedtek a latin idézetek és görög szavak. No, azért nem volt vészes. 🙂 Az előadások nagyon jók voltak, és egy-kettő kivétellel mindenki (értsd: nem lelkészek) számára is nagyon építőek. A téma Krisztus személye és munkája, összesen 11 előadásban összefoglalva. Az előadók csodálatosak: Ian Hamilton, Joel Beeke, Greg Beale, Dr. Pipa stb. Az első napon különösen Ian Hamilton és Joel Beeke előadása emelkedett ki számomra. Mind a ketten Krisztus tökéletességéről beszéltek, Dr. Hamilton a prófétai tisztségének oldaláról közelítve, Dr. Beeke pedig az ő istenségét vizsgálva. Dr. Hamilton ízig-vérig skót, az akcentusától kezdve a habitusáig. A fő gondolata az volt, hogy amikor Jézus prófétai tisztségéről beszélünk, ne csak arra gondoljunk, hogy Jézus elmondott dolgokat Istenről. Hanem arra, hogy mivel ő Isten, Jézus önmagát fedte fel nekünk és közölte velünk. Jézus szavaiból megláthatjuk az ő szépségét, így nekünk nem kell más, nem kell több kijelentés. Rendkívüli igehirdetés volt, igyekszem megszerezni, hogy aki tud angolul, és szeretné meghallgatni, épülhessen belőle.

Dr. Beeke pedig Krisztus istenségéről beszélt, és a végén különösen két alkalmazás vált fontossá számomra. Az egyik a keresztyén életünket és küszködésünket érinti. Mivel Jézus Isten, az univerzum szuverén Ura, ezért bátran vihetjük a problémáinkat elé Amikor úgy érezzük, hogy elengedjük Isten kezét, és problémáink erőt vesznek rajtunk, éppen ezért kiáltsunk Jézushoz, ragaszkodjunk hozzá, mert erős, hogy segítsen rajtunk. A másik alkalmazás pedig a keresztyén öröm területe. Ha Jézus Isten, akkor ő hatalmasabb minden ellenségünknél együttesen is. Lehet, hogy mély problémák szántják az életünket, de emlékezzünk, minél súlyosabbak azok, annál inkább szeret minket meglepni az Úr az ő szeretetével.

Mivel ez azért teológiai konferencia, az előadások jóval inkább igénybe vették a figyelmet. Nagyrészt lelkészek és családtagjaik a résztvevők, de nem kizárólag. Ugyanakkor éppen ezért ez kiváló alkalom az ismerkedésre és kapcsolatszerzésre. Dr. Pipa nagyon kedves volt, mert a nyitó beszédében felállított engem és Attilát, és bemutatott a nagy közönségnek. Márcsak ezért sem volt nehéz beszélgetni az emberekkel, sokan odajöttek hozzánk.

Ami még érdekes volt, hogy ezen “ismeretlen” emberek közül jó páran kifejezetten ismerik az itteni munkát. Odalépett hozzám egy hatvanas éveiben járó lelkész, majd elkezdett kérdezni az egyházunkról. Nehogy azt gondoljátok, hogy az általános dolgokról. Hanem azt kérdezte, hogy sikerült-e mostanában egyházszinten presbitereket beiktatni, van-e előrehaladás a román misszióval, és így tovább. Majd megkérdezte, hogyan vagyok a műtétem után, kellett-e kemoterápiára járnom… Sokan ezen emberek közül ismernek minket, imádkoznak értünk, szívünkön hordozzák az egyházunk sorsát! Emberek tucatjai és százai, akikkel személyesen soha nem találkoztunk. Ismeretlen ismerősök. Hála legyen az Úrnak az ő kimondhatatlan ajándékaiért!

Csak két képet tudok most közreadni. Az egyikről már szó volt. A másik pedig Dr. Beeke igehirdetés közben. Jó éjt, jó reggelt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s