Észak-Amerika, 9. nap: a zsinat elcsendesült

A korábbiakhoz képest a mai napon rövid leszek. Köszönöm az imádságaitokat, valamivel jobban éreztem magam a mai napon. Az Úr megőrzött az OPC előtt mondott beszélgetés során is. Kedvesek voltak velem, a bemutatkozási sorrendben az utolsó voltam, mint mondták: “A legjobbat hagytuk a végére.” 🙂

Annyiban ez igaz volt, hogy az egyházunk jelenlétének tényleg volt egy különlegessége. Az OPC-nek vannak jelen misszionáriusai Kelet-Európában, de nincsen testvéregyházi kapcsolata ezen a vidéken. A legközelebbi egyház, amellyel kapcsolatban vannak Svájcban és Ausztriában található. Így valóban különleges érdeklődéssel fogadták a beszámolómat az Úr munkájáról gyülekezeteink életében. Mind ők, mind a URC kész arra, hogy szorosabbra fűzzük az egyházaink közötti szálakat.

Egy dolog, ami kezdett foglalkoztatni engem a napokban az európai reformáció helyzete. Végighallgatva a URC és az OPC beszámolóját, illetve ismerve más református/presbiteriánus gyülekezetplántálásokat, az biztos, hogy elég sok református meggyőződésű misszionárius dolgozik Európában. Vannak megalakult egyházak Franciaországban, Svájdban és Ausztriában, gyülekezetek és misszionáriusok Németországban, Olaszországban, Albániában és Ukrajnában. Még lengyel és észt kezdeményezésekkel is kapcsolatba kerültem. Sőt, hallottam cseh és belga misszionáriusról is. Noha még mindig igaz, hogy a munka sok és a munkás kevés, de az tény, hogy Istennek vannak munkásai ebben az aratásban. Ezeken az egyházi kapcsolatokon keresztül jó lenne összefogni ezeket a szálakat, hogy tudjunk egymásról, és ha nem is – vagy csak ritkán – találkozunk, de mindannyian rendszeresen imádkozzunk Európa reformációjáért. Tudom, hogy otthonról ezt olyan nehéz elképzelni. De azt hiszem, nem nagyon volt ennyi református misszionárius Európában az elmúlt évszázadban. Bátran kérjük az Urat, hogy áldja meg ezeket a munkákat, és így a mi egyházunk szolgálatát is Európa reformációjáért!

Képeket ma nem készítettem. Viszont ráakadtam egy aranybányára, az OPC és a URC is feltette már a zsinaton készült képek egy részét. Ezekből válogattam párat. Beraktam magamat is, hogy lássátok, milyen voltam beszéd közben. (Spoiler: ugyanolyan, mint amikor prédikálok. :)) Ha valakit érdekel, itt van a mai nap angol beszámolója az OPC oldaláról, amiben megemlítik az egyházunkat is (a délutáni résznél)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s