Észak-Amerika, 12-13. nap: New York

Sajnos az elmúlt két napban nem tudtam internethez jutni. Kicsit ironikus, hogy ez pont New Yorkban történt meg. Ám ettől függetlenül mozgalmas volt ez a két nap. Grand Rapidsből délután érkeztem meg, New Yorkba, és a következő másfél napot Carl Dobrowolskival töltöttem, aki keresztyén, református kiadók copyright ügyeit intézi. Miközben beszélgettünk, elvitt pár érdekes helyre, így ez a bő egy nap afféle pihenés volt.

Carl érdekes ember. Talán már említettem, hogy lengyel bevándorlók gyermeke. Édesanyja félig lengyel, félig ukrán, és a második világháború (sőt az azt megelőző évek) borzalmai elől menekült Amerikába. Annyira elevenen éltek benne ezek az évek, hogy még a rendszerváltás után sem volt hajlandó meglátogatni hazáját, annyira félt, hogy majd valakik megfigyelik, és nem engedik visszatérni Amerikába. Édesapja kilenc-tízhónapos volt, amikor szülei Amerikába költöztek, de mivel csecsemőként rendkívül gyenge egészsége volt, otthon hagyták (!), és a rokonai között kallódva nevelkedett fel – képzelhetjük, milyen hányattatott gyerekkora volt. Majd tizenévesen kötözött ki Amerikába, ahol találkozott későbbi feleségével. Összeházasodtak, és pár évre később született meg Carl.

Carl élete is nemkevésbé izgalmas, és fordulatokkal teli. Elég lázadó tini volt, aki egy idő után elérte azt a pontot, hogy szülői ráhatással nem nagyon lehetett megállítani. Édesanyjának így egyetlen eszköz maradt a kezében: az imádság. És édesanyja imádkozott érte, akkor is, amikor mindenki lemondott róla. Isten pedig meghallgatta az igaz buzgóságos könyörgését, és Carl megtért. A főiskola elvégzése után pár évvel egy karizmatikus gyülekezetben (kb. hasonló, mint a magyarországi Hit Gyülekezete) kötött ki, majd ott végezte teológiai tanulmányait, és lett a gyülekezet segédlelkésze. Valljuk meg, ezen a ponton mi se adnánk sok esélyt, hogy Carlból majd a legnagyobb református kiadók képviselője lesz. 🙂 Aztán az Úr szép lassan terelte a tisztább teológiai irányvonalak irányába. A következő évtizedekben dolgozott az Amerikai Bibliatársaságnál, több kiadónál, végül kapcsolatai révén elkezdte jelenlegi munkáját, amit az Úr megáldott, így egyre több kiadóval dolgozik együtt, és építi így Isten országát. Tekervényes életút, mégis Isten használta ezt a lázadó tinédzserből lett karizmatikus segédlelkésszé avanzsált, majd református kiadóknak dolgozó embert. Formálta jellemét, hogy legyen alázatos (nem kismértékben a saját bukásai révén), szerető, Krisztusról gyakran bizonyságot tevő keresztyén, aki valamiért megkülönböztetett szeretettel viseltet egy közép-kelet-európai kis presbiterinus egyház lelkésze felé, mint én. Sokszor nem értjük Isten útjait, de attól még nem kevésbé valóságosak és csodálatosak.

Ebben az egy napban voltunk New York egyik tengerpartján, a természettudományi múzeumban, és még sétáltunk a Brooklynt és Manhattant összekötő Brooklyn Bridge-n is. Ám ezekről beszéljenek a képek. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s