USA, 2019. március 13: Illusztris társaságban

No, a mai napról órákat lehetne mesélni – ám erre most nem lesz időm. Összefoglalónak annyit, hogy ma reggel Greenville-ből Floridába kellett repülnöm egy találkozó miatt. A találkozót a Ligonier Ministries jegyezte, ami az egyik (ha nem a) legnagyobb hitvalló református szervezet a világon. A Ligonier Ministries-t Dr. R.C. Sproul indította el még a hetvenes években azzal a céllal, hogy az egyházakat segítse a református hit terjesztésében. (Vagyis ez egy református felekezetközi szervezet, nem kötődik egy egyházhoz. Bár igaz, hogy Dr. Sproul 23 évvel ezelőtt egy gyülekezetet is alapított, a St. Andrews Chapelt, de a Ligonier megmaradt felekezetközi szervezetnek.)

A Ligonier Ministries indulása és a hetvenes évek azért érdekesek, mert ekkor kezdték világszerte újra felfedezni a református teológiát, többek között olyan neveknek köszönhetően, mint R.C. Sproul, John MacArthur, Sinclair Ferguson, James Boice, Joel Beeke vagy John Piper. Ebben az úttörő munkában oroszlánrészt vállalt Dr. Sproul és a Ligonier Ministries. Sproul arról vált különösen híressé, hogy komplex, mély teológiai gondolatokat tudott egyszerűen és érthetően kommunikálni úgy, hogy közben nem vált sekélyessé. Jellemző volt rá, hogy 20-25 perces epizódokban tanított, és ezekben a tanító sorozataiban Isten szentségétől kezdve a filozófia történetén át a teológia áttekintéséig nagyon sok mindent érintett. Rendkívül nagy hatású író, előadó és lelkipásztor. Személyesen rám is nagy hatást tettek írásai és előadásai, talán leginkább abban, hogy szavaival Isten elé vitt, ahol láthattam az Ő nagyságát, tisztaságát, szeretetét és az én kicsinységemet és érdemtelenségemet. Másfél éve költözött el Megváltójához. (Magyar nyelven olvasható a kiadónk által megjelentetett Isten szentsége c. alapműve, ill. a KIA által kiadott A keresztyén hit alapigazságai.)

Ez a szervezett hívott egy különleges találkozóra. Azon kívül, hogy elhívtak a Ligonier Ministries székhelyére, körbevezetnek az ott működő gyülekezetben és főiskolán, gondoltam, hogy valami más célja is kell legyen ennek az alkalomnak. Így is lett, kb. 40 meghívott sereglett össze a világ minden tájáról: Szingapúr és Brazília, Irak és Egyiptom, Mexikó és Magyarország. Tényleg nemzetközi volt a találkozó, még ha nem is széles körű. A találkozó konkrét célja pedig nemsokára kiderült: a meghívottak (pontosabban az általuk képviselt egyházak/szervezetek) azok, akikkel a Ligonier szeretne a jövőben együttműködni a református hit terjesztésében – ebbe beleértve könyvkiadást, előadássorozatok fordítását, konferenciák szervezését, szóval elég sok mindent. Úgy tűnik, hogy Isten utat nyitott a mi egyházunk és kiadónk számára is, hogy a Ligonier rendelkezésére álló eszközökkel még hatékonyabban építhessük Isten országát.

Itt a pont, ahol megállok, és átadom a szót a képeknek. Igyekszem a képaláírásokon keresztül kommentálni a mai napomat – a többi részletről pedig nyugodtan kérdezzetek otthon. Ezzel egyúttal azt az ígéretemet is beváltottam, hogy többet fogok fényképezni. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s