USA, 2019. március 30-31.: Testben Amerikában, lélekben otthon

A greenvillei repülőtéren ülök, és a beszállásra várok, és közben ezzel a sorokkal zárom a mostani utamat. Az elmúlt három hét kimerítő volt testileg és lelkileg – mondhatni, egy nagy utazás volt az egész. Ám nagyon hálás vagyok mindazért, amit az Úr kegyelméből elvégezhettem. Valamint azokért a tapasztalatokért, amelyeknek részese lehettem, és amelynek áldásait a család és az egyház is remélhetőleg élvezni fogja.

Mit írhatnék zárszóként? Igyekszek pár tapasztalatot összefoglalni, amíg gyűltek és sűrösödtek bennem az elmúlt napok során. Először is az a kulturális sokk, ami az emberi kapcsolatokat jellemzi. Sokszor gondoljuk az amerikaiakról, hogy felszínesek, és ebben lehet némi igazság. Ám az letagadhatatlan, hogy a társadalmat jellemzi egy kedves és érdeklődő hozzáállás a másik ember iránt. Ha például sorban állsz – függetlenül, hogy ez a gyülekezeti ebédre várva, a kasszánál vagy a mosdóban – az emberek beszélgetnek egymással. Megkérdezik, hogy vagy; elmondják, hogy éppen mi történt velük aktuálisan. Az Aldiban például az egyik dolgozó hosszú perceken át adott tanácsokat egy vásárlónak a környékbeli látnivalókról. És ez a nyitottság megtalálható a nagyvárosokban úgy, mint a kisvárosokban, a gyülekezetben csakúgy, mint az üzletben. Nem minden ilyen társalgásból lesz mélyebb beszélgetés, de volt részem olyanban is: ahol pár perc alatt tényleg alkalom nyílt egy rövid bizonyságtételre. Talán nektek is bátorításul szolgál ez a tapasztalat arra, hogy merjünk beszélgetést kezdeményezni (vagy viszonozni), ha arra alkalmunk nyílik.

Másodszor, ahogy korábban is írtam, az embert itt körülvevő fejlettség könnyen lenyűgözhet és elcsüggeszthet. Ám sokkal jobb mindezekre úgy tekinteni, mint a szorgalom és hűség kitartó munkájára. Tény, hogy a gyülekezetek általában sokkal nagyobbak, mint nálunk. De itt se volt mindig így, hanem a gyümölcsök mögött, amiket látok, évtizedek hűséges és kitartó munkája áll. Vegyük például a Woodruff Road-i gyülekezetet. Élő, szerető, missziós lelkületű közösség – áldott lelkészekkel és vezetőkkel. Ám a lelkészek nem különleges tehetségű szónokok vagy igehirdetők. Természetesen az igehirdetések nagyon jók, de mindenek előtt ezek az emberek hűségesek. Hétről-hétre hűségesen tanítják Isten szavát, és Isten azt megáldja, és nem tér hozzá vissza üresen. Azt hiszem, hogy ez sok területére az életünknek igaz: Isten elsősorban nem tehetséget, hanem hűséget vár el tőlünk. Ne csüggedjünk tehát, ha sok hiányosságot látunk az életünkben vagy egyházunkban, hanem arra figyeljünk, hogy abban, amit megértettünk, hűségesek legyünk.

A harmadik érdekesség pedig tegnap ért: Daviddel és Vickievel este kimentünk sétálni a Greenville központjába. Mintha más világba csöppentem volna: zajos, belvárosi forgalom, hangos éttermek, tömeg. Tudom, hogy budapestiként meglehetősen furcsának tűnik, hogy ezt írom, hiszen mégis egy hetvenezres városról beszélünk. Ám tény, hogy az elmúlt hetekben nagyon elszoktam a világi-városi közegtől. Rengeteg helyen és rengeteg ember között megfordultam – de mégiscsak főleg konferenciaközpontokban és gyülekezetekben. Mintha az Úr felkészíteni akart volna az otthon rám váró közegre, és egyúttal emlékeztetett is rara, hogy milyen áldott dolog, ha testvérek társaságában lehetünk.

Most már mennem kell. Pár képpel búcsúzom, az Úr Veletek!

One thought on “USA, 2019. március 30-31.: Testben Amerikában, lélekben otthon

  1. Kedves Péter, köszönjük a beszámolóidat. Hálás szívvel olvastam azokat. Sok észrevételem lenne, de most csupán annyit mondanék: imádkozom, hogy sok áldott gyümölcse legyen itthon amerikai utadnak. Zoli

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s