Niagara, 2019.08.13: Veszélyes vizeken

Amikor az egyszeri(ű) magyar elmegy Kanadába, azt hiszi, hogy a Niagara egy hely. Azután kiderül, hogy legalább négy. Ugyanis van Niagara-on-the-Lake, ami a Niagara-folyó és az Ontario-tó partján fekvő kis történelmi település (itt készültek a tegnapi poszt egyes fényképei). Ezen túl beszélhetünk a Niagara Falls-ról, ami egyből két település: egy az amerikai oldalon, és egy, ugyanilyen névvel a kanadai oldalon. És aztán ott van persze, a Niagara-vízesés, amit a biztonság kedvéért nem is így neveznek. Hanem hogy egyszerű legyen, egyből két neve van: az American Falls ill. a Horseshoe Falls.

Remélem tudtok követni – nekem jó pár órába került, hogy képben legyek. 🙂 A nehézséget – mint látjátok – az okozza, hogy az amerikai-kanadai határ a Niagara-vízesés (és folyó) kellős közepén fekszik. A folyón van egy sziget, amit úgy képzeljetek, mint a mi Margit-szigetünket a Duna közepén. Az egyik oldala az USA-hoz, a másik Kanadához tartozik. Az American Falls (Amerikai-vízesés) értelemszerűen az előző oldalon alázúduló víztömeg, a Horseshoe Falls (Patkó-vízesés) pedig a másik oldalon dübörög. Így lehet, hogy a nekünk Niagara-vízesésként ismert természeti csoda nekik egyszerre jelenthet két várost és két vízesést.

Hála Istennek, mindez a kuszaság semmivé foszlik, amikor az ember meglátja a vízesést. Ez volt a mai ajándékom a kísérőmtől – jó pár órát ott tölthettünk a vízesés közelében. Mivel a repülőm mindjárt indul haza (hála az Úrnak), rövidre fogom, és két dolgot említek röviden.

Az első, hogy mennyire szükségünk van Isten teremtett világának a látványára. Amikor az ember a természet gyönyörűségeit látja – legyen szó erről a vízesésről, a tordai sóbányáról vagy a kedvenc hegy(domb)csúcsodról -, akkor sokkal jobban megérti és átérzi kicsinységét, teremtmény voltát és a Teremtő létezésének szükségességét. Emberek vagyunk, de Ő az Úr – ráadásul egy csodálatos, kegyelmes, jóságos és szép Isten, akit tükröz a teremtett világának szépsége.

A második dolog pedig, hogy mennyire észben kell tartanunk, hogy az ember Isten képmására teremtetett, és éppen ezért különleges, és ahogy Francis Schaeffer fogalmazta, nemes. A Niagara-vízesés nem csupán egy turista látványosság. Kanada Ontario tartományának 90-95%-át vízenergia adja. Ebből jó részt jelent a Niagara hasznosított energiája. Mindez pedig úgy történik, hogy az Eerie- és Ontario-tavat összekötő folyó vízének jó részét föld alatti csöveken és csatornákon egy vízerőműhöz vezetik. Lényegében kikerülik a Niagara-vízesést, hogy a víz energiáját hasznosíthassák. Mindez annyira hatékony, hogy ha akarnák, akkor a vízeséshez folyó vizet teljesen eltéríthetnék, és így az kiszáradna. Mindez az óriási víztömeg ott folyik el kilométereken át a város és szállodák alatt, hogy turbinákat hajtó energiája sokmillió ember otthonát és munkahelyét táplálja. Isten azt mondta az embernek, hogy uralkodjon a teremtett világon, és ennek egy példája mindez.

Pár kép és videó maradt hátra (a többit, majd otthon), most mennem kell – hozzátok, haza. 😉

Videó_1

Videó_2

Videó_3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s