1. Állomás – állapotfelmérés

Vajon milyen állapotban van az autód? Szépen tisztogatod, ügyelsz rá, nem engeded, hogy egyenek benne, naponta kitakarítod. Vigyázol rá, hiszen ezzel jársz-kelsz. Na de mit csinálsz amikor egyszer csak kigyullad egy olyan kis lámpa az autódba, ami semmi jót nem jelez? Azonnal javítandó!! Azonnal vinni kell szervizbe, hiszen így nem biztonságos.

De vajon TE hogy vagy? Milyen állapotban vagy? A jelenlegi állapotod biztonságos? Meg vagy győződve arról, hogy nem szorulsz javításra? Nézzük!
A szerző az ember állapotát az autószervízeléséhez hasonlítja. Vannak állomások amiken végig kell menni, hogy amikor kigurul a javítóműhelyből akkor biztonságos legyen.
Az első állomás az állapotfelmérés. Hiszen mindig ezzel kezdjük nem? Mi a baj? Hol fáj? Mi romlott el? Mi nem megy? Először ki kell deríteni hol vannak a hibák, hogy lehessen azt a későbbiekben javítani.
Hadd idézzek egy mondatot ebből a fejezetből: “Mi figyelmeztet bennünket a veszélyre, hogy a jelenlegi tempóban haladva talán a kelletténél hamarabb véget ér számunkra a verseny?
Szóval milyen jelzésekre is kellene figyelnünk férfiakként? 
Itt felsorol egy jó pár lehetőséget:
– testi jelzések, mentális jelzések, érzelmi jelzések, kapcsolatokat érintő jelzések, munkával kapcsolatos jelzések, morális jelzések, lelki jelzések, lelkipásztoroknál előforduló jelzések.

Hasznosnak találtam ezt a listát végig olvasni és elgondolkodni azon, hogy az én életemben milyen jelzések vannak. Sok kis jelzés van, aminek a fénye egyre jobban és erősebben ragyog és próbálja felhívni a figyelmet a gyengeségekre. Ez az állapotfelmérés egy mély és őszinte önvizsgálatot igényel az olvasó részéről. Javaslom, hogy aki nekiáll az vegye komolyan és szánjon rá időt!
Ezek után mérlegeljük, hogy ezek a jelzések mennyire komolyak, milyen súlyosak és mióta tartanak. Én eléggé elszomorodtam amikor azt kellett észrevegyem, hogy ezek a jelzések az én életemben túl régóta villognak és én sokszor figyelmen kívül hagytam/hagyom.
Szóval az első állomás ezen az úton arról szól, hogy felismerjük ezeket a jelzéseket és kezdjen érdekelni a lelki állapotod.
A fejezet végén előjön két kérdés, amire figyeljünk oda és tegyük fel magunknak: 
“Hol van Isten?” és “Mit csinál?”.

Következő állomás???

Igehelyek ehhez a részhez:
Zsolt 46:11
Zsolt 118:5
Zsolt 119:71
Jób 23:1-10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s