2. Állomás: hibakeresés

Sokszor talán feltesszük magunknak: “Hogy juthattam idáig? Hogy váltam ezzé a túlterhelt, agyonhajszolt és kimerült emberré, akiből kiveszett minden együttérzés, és ki mindenkire haragszik? Hogy történhetett?” – teszi fel a kérdést Bill Hybels lelkipásztor egy önvizsgálata során.
Ti is jutottatok már odáig, hogy egyszer csak azon kaptátok magatokat, hogy minden szétesik, hogy nincs időtök semmire, hogy egyszerűen kimerültél mind lelkileg, mind testileg?
Mert én igen. Nagyon sokszor kellett ezzel szembesüljek. Eljutottam odáig, hogy nem érdekelt a világ, nem érdekelt a testvéreim sorsa, nem érdekelt mások nehézségei, nem igazán érdekelt semmi mert belefásultam a keresztyén életembe. Nem tudom mi történt, hogy jutottam idáig, de az biztos, ezért csak is én voltam a felelős.

Ebben a fejezetben arról beszél a szerző, hogy miélőtt bármit is tennénk, forduljunk meg és vizsgáljuk meg mélyrehatóbban, hogy milyen teremtményeknek szánt Isten mindet.
Itt felsorol 4 dolgot: 1. Isten teremtményei vagyunk, 2. Bonyolult teremtmények vagyunk, 3. Korlátozott teremtmények vagyunk, 4. Bukott teremtmények vagyunk.
Jó végig olvasni ezt a pár oldalt, hogy megvizsgáljuk mennyire is törkények vagyunk. Mennyire szükégünk van az Isten nagy kegyelmére.

De mégis hogyan jutottunk idáig? A problémák két területre osztható le: élethelyzet és életvitel.
“Az élethelyzetbe sorolhatjuk azokat a bizonyos dolgokat az életben, amik csak úgy megtörténnek: betegség, gének, gondozás, gyász, veszteség, nyereség, költözés, konfliktus, mások lelki hanyatlása, igazságtalanság, gonoszság, mások szenvedése, felelősség idősödés, rossz példák, különbségek, változás, áldás, Isten szuverén döntése.
Életvitel: bálványimádás, kapzsiság, adósság, az emberek tetszésének keresése, maximalizmus, büszkeség, hasonlítgatás, a munka élvezete, fegyelmezetlenség, identitástudat, hitetlenség, étrend, médiafogyasztás, lustaság, kudarc, lelkiismeret, lelki hanyatlás.

“Ne vegyük félvállról és ne kicsinyeljük le egyiket sem, mert sok apróság együttese vezet végül a kiégéshez”

Mérjük fel az állapotunkat és legyünk őszinték magunkkal. Ismerjük fel és ismerjük be magunknak, hogy biza gond van velünk. Hogy nem hiába vagyunk ott ahol.
Menjünk végig ezeken a pontokon amiket a szerző részeletesen leír és magunkra fogunk ismerni nagyon sok mindenben.

Kivánom, hogy mindannyiunknak ez a rész egy őszinte és mélyreható önvizsgálatként végződjön.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s